500gm mee kuning
300gm udang sederhana besar - buang kulit
200gm sawi - dipotong 3cm
150gm taugeh - dibuang ekor
1 paket fish ball - dibelah 2
1 sudu besar cili kisar/cili boh
4 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
gula secukupnya
garam - jika perlu
60ml minyak untuk menumis
hirisan daun bawang dan cili merah
Bahan2 A - dicampur:
2 sudu kecil kicap manis
1 1/2 sudu besar sos tomato
2 1/2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
cara:
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumiskan bahan2 tumbuk dan pes cili sehingga terbit bau
- masukkan bahan2 A, gula dan udang, kacau rata
- masukkan batang sawi dan bebola ikan, kacau hingga udang separuh masak
- campurkan daun sawi, gaul sehingga separuh layu
- akhir sekali masukkan mee dan taugeh
- bila taugeh hampir layu, angkat
- taburkan dengan daun bawang dan cili merah
- hidangkan panas2
- sesuai sebagai hidangan pagi dan petang
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment