Pages

14 November 2008

Mee goreng basah

Bahan-bahan:
500gm mee kuning
300gm udang sederhana besar - buang kulit
200gm sawi - dipotong 3cm
150gm taugeh - dibuang ekor
1 paket fish ball - dibelah 2
1 sudu besar cili kisar/cili boh
4 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
gula secukupnya
garam - jika perlu
60ml minyak untuk menumis
hirisan daun bawang dan cili merah

Bahan2 A - dicampur:
2 sudu kecil kicap manis
1 1/2 sudu besar sos tomato
2 1/2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili

cara:
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumiskan bahan2 tumbuk dan pes cili sehingga terbit bau
  • masukkan bahan2 A, gula dan udang, kacau rata
  • masukkan batang sawi dan bebola ikan, kacau hingga udang separuh masak
  • campurkan daun sawi, gaul sehingga separuh layu
  • akhir sekali masukkan mee dan taugeh
  • bila taugeh hampir layu, angkat
  • taburkan dengan daun bawang dan cili merah
  • hidangkan panas2
  • sesuai sebagai hidangan pagi dan petang

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin