200gm mee teow - direndam dengan air panas (boleh juga guna mee sanggul atau egg noodle)
12 biji cendawan kering - direndam dalam semangkuk air
300gm isi ayam - dipotong kecil
4 ulas bawang putih - diketuk
5 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
1/2 camt serbuk lada sulah
1/2 camt serbuk lada hitam
2 camt garam
1 sudu besar gula pasir
3 sudu besar tepung jagung - di bancuh dengan semangkuk air
air secukupnya
2 biji telur
cara:
- panaskan kuali dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau
- masukkan serbuk lada putih & lada hitam, kacau rata
- kemudian masukkan pula isi ayam dan kacau sehingga ayam separuh masak
- masukkan kicap dan sos tiram, gaul rata
- setelah itu masukkan cendawan kering bersama2 dengan air rendamannya
- kuatkan api dan biarkan kuah mendidih
- tambahkan air dan biarkan sehingga ayam dan cendawan menjadi lembut
- masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi agak likat
- masukkan garam dan gula, kacau rata
- kemudian masukkan mee dan kacau lagi. tambahkan air jika perlu
- akhir sekali pecahkan telur dan jangan kacau sentiasa
- tutupkan api apabila telur sudah mula mengeras
- hidangkan panas2
note: mee ini hendaklah di makan ketika panas
source: rinnchan
0 comments:
Post a Comment