Pages

8 November 2008

Honey buns


Bahan-bahan (9 biji):
300gm tepung roti
4gm (2/3 camt) garam
4gm (1 1/4 camt) instant yeast
1 biji telur dipukul sedikit + susu segar = 200gm
50gm madu
30gm unsalted butter (mentega tanpa garam)

sedikit olive oil - untuk sapuan atas bun

cara:
  1. masukkan semua bahan2 ke dalam bread machine dan tekankan setting untuk dough
  2. tunggu sehingga siap
  3. keluarkan doh dan letakkan ke atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  4. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin dan bentukkan semula menjadi bola yang besar
  5. rehatkan doh tadi dalam 10-15 min
  6. setelah itu potongkan doh tadi sebanyak 9 dan timbangkan setiap satu dalam 50-60gm
  7. bentukkan kesemua doh tadi menjadi bola yang kecil dan susunkan ke dalam cake pan yang telah digriskan terlebih dahulu (gambar Step 1)
  8. jarakkan satu jari di antara doh
  9. tutupkan cake pan tadi dengan kain lembab atau cling film dan biarkan doh naik dua kali ganda dalam 45-1 jam
  10. pada yang tinggal di negara sejuk bolehlah di letakkan di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas di susun kiri dan kanan cake pan tadi (gambar Step 2 doh yang telah naik)
  11. tidak perlu on kan oven kerana wap air panas tadi akan mempercepatkan proses menaikkan doh
  12. bakarkan pada suhu 180-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 15-20 min atau sehingga masak dan keperangan
  13. keluarkan bun tadi dan sapukan dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti tadi akan sentiasa lembut
Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin