Bahan-bahan (9 biji):
300gm tepung roti
4gm (2/3 camt) garam
4gm (1 1/4 camt) instant yeast
1 biji telur dipukul sedikit + susu segar = 200gm
50gm madu
30gm unsalted butter (mentega tanpa garam)
sedikit olive oil - untuk sapuan atas bun
cara:
- masukkan semua bahan2 ke dalam bread machine dan tekankan setting untuk dough
- tunggu sehingga siap
- keluarkan doh dan letakkan ke atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin dan bentukkan semula menjadi bola yang besar
- rehatkan doh tadi dalam 10-15 min
- setelah itu potongkan doh tadi sebanyak 9 dan timbangkan setiap satu dalam 50-60gm
- bentukkan kesemua doh tadi menjadi bola yang kecil dan susunkan ke dalam cake pan yang telah digriskan terlebih dahulu (gambar Step 1)
- jarakkan satu jari di antara doh
- tutupkan cake pan tadi dengan kain lembab atau cling film dan biarkan doh naik dua kali ganda dalam 45-1 jam
- pada yang tinggal di negara sejuk bolehlah di letakkan di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas di susun kiri dan kanan cake pan tadi (gambar Step 2 doh yang telah naik)
- tidak perlu on kan oven kerana wap air panas tadi akan mempercepatkan proses menaikkan doh
- bakarkan pada suhu 180-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 15-20 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan bun tadi dan sapukan dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti tadi akan sentiasa lembut
1 comments:
nike lebron 16
steph curry shoes
hermes handbags
curry shoes
golden goose shoes
chrome hearts outlet
golden goose
supreme clothing
hermes
supreme t shirt
Post a Comment