1/2 ekor ayam - dipotong ikut suka
1/2 biji bawang bombay (bawang kuning) - dhiris kasar
1 batang daun bawang - dipotong kasar
1 biji limau nipis - diambil jusnya
lada sulah secukupnya
garam secukupnya
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar mentega
sedikit air - jika perlu
Bahan2 tumbuk:
4 ulas bawang putih
2cm halia
Bahan2 sos:
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
cara:
- perapkan ayam bersama2 dengan garam, lada sulah dan jus limau
- biarkan lebih kurang 10-15 min dan kemudian goreng sehingga masak. ketepikan
- panaskan kuali dengan 2 sudu besar minyak + 3 sudu besar mentega
- tumiskan bahan2 tumbuk sehingga wangi
- kemudian masukkan bahan2 sos dan kacau rata
- masukkan pula bawang besar dan kacau lagi sehingga bawang agak layu
- setelah itu barulah dimasukkan ayam goreng tadi dan gaulkan sehingga sebati
- jika inginkan sedikit kuah bolehlah dimasukkan sedikit air
- akhir sekali masukkan daun bawang dan kacau sehingga sebati
- hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan ulam2an
source: herti kitchen gallery (diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment