1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong ikut suka
garam secukup rasa
Bahan2 rempah chermoula - dikisar halus:
3 tangkai cili merah/hidup
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/4 cawan minyak zaitun
jus lemon - dari 1/2 biji lemon
Bahan2 sampingan:
daun salad - disiat kasar
timun & buah tomato - dihiris
ubi kentang - direbus, dikupas kulit dan dihiris
lemon - dipotong berbaji
sedikit daun pudina
cara:
- lumurkan ayam dengan garam dan rempah chermaula diserata permukaan ayam dan juga dibahagian bawah kulitnya
- perapkan ayam selama 3-4 jam ataupun semalaman di dalam peti sejuk
- keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan ianya pada suhu bilik
- letakkan ayam ke atas baking tray dan bakar pada suhu 180C selama 45min - 1 jam atau sehingga masak
- sentiasa membalik2kan ayam setiap 20 min
- setelah masak hidangkan bersama dengan bahan2 sampingan
2 comments:
salam Noreen:
sumer org wish besday..kita pun nak wish jugak
Semoga selalu dilimpahkan rezeki dan rahmat Allah...
lebihkan lagi masak ehhh...senang nak dtg tumpang semangkuk dua ehehe
Post a Comment