Pages

10 November 2008

Ayam panggang maghribi

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong ikut suka
garam secukup rasa

Bahan2 rempah chermoula - dikisar halus:
3 tangkai cili merah/hidup
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/4 cawan minyak zaitun
jus lemon - dari 1/2 biji lemon

Bahan2 sampingan:
daun salad - disiat kasar
timun & buah tomato - dihiris
ubi kentang - direbus, dikupas kulit dan dihiris
lemon - dipotong berbaji
sedikit daun pudina

cara:
  1. lumurkan ayam dengan garam dan rempah chermaula diserata permukaan ayam dan juga dibahagian bawah kulitnya
  2. perapkan ayam selama 3-4 jam ataupun semalaman di dalam peti sejuk
  3. keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan ianya pada suhu bilik
  4. letakkan ayam ke atas baking tray dan bakar pada suhu 180C selama 45min - 1 jam atau sehingga masak
  5. sentiasa membalik2kan ayam setiap 20 min
  6. setelah masak hidangkan bersama dengan bahan2 sampingan

2 comments:

zaliana said...
This comment has been removed by the author.
zaliana said...

salam Noreen:
sumer org wish besday..kita pun nak wish jugak
Semoga selalu dilimpahkan rezeki dan rahmat Allah...
lebihkan lagi masak ehhh...senang nak dtg tumpang semangkuk dua ehehe

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin