Pages

26 November 2008

Serimuka durian

Bahan-bahan:
Lapisan bawah:
2 cawan pulut
2 cawan santan cair + secubit garam

Lapisan atas:
3 cawan santan pekat
1 cawan (200gm) gula perang
1 cawan isi durian
1/2 cawan (60gm) tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung atau tepung kastard
1 camt garam

cara:
  1. untuk lapisan bawah - masukkan semua bahan ke dalam loyang yang telah disapukan sedikit dengan minyak dan kukuskan sehingga masak lebih kurang 30 min
  2. setelah masak tekankan pulut tadi supaya padat dan tuangkan bahagian lapisan atas
  3. kukuskan semula lagi selama 30 min
  4. untuk lapisan atas - masukkan santan, gula dan isi durian ke dalam blender dan kisarkan
  5. kemudian tuangkan bahan kisar tadi ke dalam mangkuk
  6. ayakkan kedua2 tepung ke dalam mangkuk santan tadi
  7. masukkan gula dan garam. kacau sebati sehingga tidak berbentil
  8. panaskan bahagian lapisan atas ke dalam mangkuk non-stick sehingga naik wap
  9. tuangkan adunan ke atas pulut tadi (lapisan bawah) dan kukus lagi selama 30 min dengan api yang sederhana panas
  10. pastikan penutup kukus di balut dengan tuala supaya air wap tidak jatuh ke atas adunan
  11. bila sudah masak biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin