Pages

20 November 2008

Pandan kaya sponge sandwiches

Bahan-bahan:
160gm gula kastor
125gm tepung gandum/tepung kek/self-raising flour
1 camb ovalette
5 biji telur
1 camt baking powder
40ml santan pekat
1 camt pandan emulco/pandan paste/apa2 perasa pun boleh
75gm (190ml) minyak jagung/minyak ganola

seri kaya/jem secukupnya - untuk filling

cara:
  • griskan 2 tin kek dan ketepikan
  • ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder, ketepikan
  • pukul gula dan ovalette ke dalam mangkuk adunan sehingga gula bertukar warna menjadi kuning dan seperti breadcrumb
  • kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi sehingga sebati
  • setelah itu masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam adunan dan kacau rata dengan menggunakan spatula
  • masukkan santan dan pandan emulco dan pukul lagi sehingga gebu
  • akhir sekali masukkan minyak jagung dan kaupbalikkan adunan dengan menggunakan spatula sehingga sebati
  • tuangkan adunan ke dalam dua bekas tin kek dan bakar pada suhu 180C selama 20 min (jika tak ada masa bolehlah di bakar dalam satu tin kek dan lebihkan masa kepada 30-40 min atau sehingga masak)
  • keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk
  • ambil satu keping kek dan sapukan seri kaya ke atasnya dan lapikkan sekeping lagi kek
  • potonglah kek ikut suka masing2
  • kalau hanya menggunakan satu tin kek bolehlah dipotong dua kek tadi

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin