2 ekor ikan siakap sederhana besar atau 3-4 ekor kembong
10 keping kepah yang dibuang sebelah kulitnya sahaja
1 cawan cili kisar - kepedasan ikut selera masing2
2 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 biji nenas sederhana besar - buang empulur dan dipotong serong atau gunakan nenas dlm tin (boleh gantikan dengan bendi jika suka)
1 camb asam jawa - dibancuh dengan 1 cawan air
garam, gula dan serbuk perasa (jika suka) secukupnya
minyak untuk menumis
bahan2 tumbuk/kisar:
3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
1/2 cm halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 ibu jari belacan
1/2 inci kunyit hidup
cara:
- panaskan minyak di dalam kuali (jika menggunakan ikan siakap) atau periuk
- tumiskan bahan2 tumbuk/kisar sehingga wangi
- masukkan cili kisar dan terus menumis sehingga terbit minyak
- kemudian masukkan nenas dan kacau sebati dengan bahan2 rempah tadi
- tuangkan sedikit air jika perlu
- biarkan sehingga mendidih dan masukkan ikan, kepah dan bungan kantan
- kacau rata
- perlahankan api dan masukkan jus asam jawa dan biarkan sehingga mendidih dan ikan masak
- masukkan garam, gula dan perasa secukupnya
- setelah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih bersama ulam2
source: mat gebu (telah diubah sedikit untuk pelbagaikan resepi)
0 comments:
Post a Comment