Pages

7 October 2009

Ikan masak masam manis

Bahan-bahan:
1 ekor ikan - dilumurkan dengan telur putih dan tepung jagung
5 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
10 tangkai cili kering - dikisar halus
1 labu bawang besar - dipotong 6
2 biji buah tomato - dipotong dadu
capsicum - dipotong dadu
nenas - dipotong kecil atau dadu
karot - dipotong memanjang
timun - dibuang hatinya dan dipotong dadu
daun bawang - dihiris panjang
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
beberapa titik minyak bijan
1 kiub stok ayam
sedikit tepung jagung - dibancuh dengan seikit air
300ml air
garam dan serbuk lada sulah secukupnya

cara:
  • goreng ikan sehingga garing
  • angkat dan ketepikan
  • panaskan minyak
  • tumiskan bawang putih, halia dan cili kisar sehingga garing
  • selepas itu masukkan stok ayam, sos tiram, sos tomato, minyak bijan, semua sayuran dan bawang besar
  • kacau rata dan tumiskan sebentar
  • kemudian barulah dimasukkan air dan rasa
  • tambahkan garam jika perlu dan serbuk lada sulah
  • pekatkan kuah dengan bancuhan air tepung jagung
  • akhir sekali masukkan hirisan daun bawang
  • tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi
  • hidangkan dengan nasi dan lauk yang lain

source: k.rossya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin