1 ekor ikan - dilumurkan dengan telur putih dan tepung jagung
5 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
10 tangkai cili kering - dikisar halus
1 labu bawang besar - dipotong 6
2 biji buah tomato - dipotong dadu
capsicum - dipotong dadu
nenas - dipotong kecil atau dadu
karot - dipotong memanjang
timun - dibuang hatinya dan dipotong dadu
daun bawang - dihiris panjang
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
beberapa titik minyak bijan
1 kiub stok ayam
sedikit tepung jagung - dibancuh dengan seikit air
300ml air
garam dan serbuk lada sulah secukupnya
cara:
- goreng ikan sehingga garing
- angkat dan ketepikan
- panaskan minyak
- tumiskan bawang putih, halia dan cili kisar sehingga garing
- selepas itu masukkan stok ayam, sos tiram, sos tomato, minyak bijan, semua sayuran dan bawang besar
- kacau rata dan tumiskan sebentar
- kemudian barulah dimasukkan air dan rasa
- tambahkan garam jika perlu dan serbuk lada sulah
- pekatkan kuah dengan bancuhan air tepung jagung
- akhir sekali masukkan hirisan daun bawang
- tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi
- hidangkan dengan nasi dan lauk yang lain
source: k.rossya
0 comments:
Post a Comment