Bahan-bahan (12-16 biji):
300gm tepung roti
50gm madu
30gm unsalted butter
4gm (2/3 camt) garam
1 camt yis
1 biji telur + susu segar untuk dijadikan seberat 200gm
dessicated coconut secukupnya
inti kelapa secukupnya - boleh digantikan dengan inti lain
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam breadmaker
- tekankan untuk membuat doh dan tunggu sehingga 1 1/2 jam tetapi ini bergantung pada jenis breadmaker masing2
- setelah siap keluarkan dari BM dan letakkan doh tadi di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- setelah itu bentukkan doh tadi menjadi bulat dan rehatkan selama 10 min
- kemudian bahagikan doh kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 55gm atau bahagikan kepada 16 bahagian dengan setiap satu seberat 50gm (saiz bergantung pada selera masing2)
- bentukkan setiap bahagian menjadi bulat yang kecil dan lakukan sehingga habis
- ambil satu doh kecil tadi dan leperkan di atas tapak tangan
- letakkan satu sudu kecil inti kelapa dan tutupkan semula menjadi bentuk bulat
- susunkan di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- lakukan sehingga habis
- kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 30-45 min
- pada yang berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven tanpa perlu 'ON' kan oven tersebut
- ambil dua cawan air panas dan apitkan kiri/kanan atau atas loyang tersebut supaya proses penaikan doh akan menjadi cepat
- setelah itu spraykan permukaan atas doh tadi dengan air dan taburkan dengan dessicated coconut
- bakar pada suhu 180C selama 20 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan loyang tadi dari oven dan biarkan sejuk
- hidangkan sebagai hidangan pagi atau petang
source: kitchen corner (cara telah diubah)
0 comments:
Post a Comment