1kg daging kambing/lembu - dipotong ikut suka
3 labu bawang besar - dihiris bulat
2 sudu makan pes bawang besar
1 sudu makan pes halia
1 sudu makan pes bawang putih
1 sudu makan pes cili
1 sudu makan pes tomato
1 sudu makan serbuk ketumbar
4 sudu makan tairu (yogurt)
1 sudu makan rempah masala kambing - kalau tiada boleh gantikan dengan rempah beriani
1/2 sudu makan serbuk kunyit
2 biji buah tomato - belah 4
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 jari kulit kayu manis
1/2 cawan daun pudina - hiris atau petik saja
1/2 cawan daun ketumbar - hiris atau petik saja
2 cawan air
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa
cara:
- masukkan semua bahan kecuali yogurt ke dalam periuk/kuali
- masak dengan api sederhana sehingga daging lembut
- tambah air selagi perlu
- setelah daging lembut masukkan yogurt
- masak lagi sehingga kuahnya pekat dan naik minyak
- dikacau sekali sekala supaya tidak hangus
- angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti
source: puan asmah laili
0 comments:
Post a Comment