Pages

10 October 2009

Kambing hyderabad

Bahan-bahan:
1kg daging kambing/lembu - dipotong ikut suka
3 labu bawang besar - dihiris bulat
2 sudu makan pes bawang besar
1 sudu makan pes halia
1 sudu makan pes bawang putih
1 sudu makan pes cili
1 sudu makan pes tomato
1 sudu makan serbuk ketumbar
4 sudu makan tairu (yogurt)
1 sudu makan rempah masala kambing - kalau tiada boleh gantikan dengan rempah beriani
1/2 sudu makan serbuk kunyit
2 biji buah tomato - belah 4
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 jari kulit kayu manis
1/2 cawan daun pudina - hiris atau petik saja
1/2 cawan daun ketumbar - hiris atau petik saja
2 cawan air
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa

cara:
  • masukkan semua bahan kecuali yogurt ke dalam periuk/kuali
  • masak dengan api sederhana sehingga daging lembut
  • tambah air selagi perlu
  • setelah daging lembut masukkan yogurt
  • masak lagi sehingga kuahnya pekat dan naik minyak
  • dikacau sekali sekala supaya tidak hangus
  • angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti

source: puan asmah laili

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin