Bahan2 caramel:
75gm gula pasir
2 camt air
75ml whipping cream atau susu segar
Bahan2 kek:
3 biji telur kuning
25gm gula pasir
1/4 camt garam
75ml caramel
2 camb air
2 camb minyak jagung
85gm tepung kek - kalau berada di UK gunakan sponge flour
4 biji telur putih
1/4 camt cream of tartar
35gm gula pasir
cara:
- cara membuat caramel: masukkan gula, air ke dalam periuk tahan panas dan masak sehingga menjadi warna perang dengan api yang sederhana panas
- padamkan api dan tuangkan sedikit demi sedikit whipping cream/susu segar ke dalam mangkuk tadi sambil dikacau
- panaskan semula periuk tadi dan masak sehingga adunan mendidih dan pekat
- padamkan api dan biarkan sejuk sebelum digunakan (jangan risau jika caramel agak keras kerana selepas dipukul dengan bahan2 kek ianya akan menjadi lembut)
- ayakkan tepung kek dan ketepikan
- untuk membuat kek: pukul telur kuning, gula pasir dan garam sehingga gebu
- masukkan air, minyak, caramel dan pukul sehingga rata
- kemudian masukkan tepung dan pukul lagi
- ketepikan
- di dalam mangkuk adunan yang lain pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
- masukkan gula sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali sambil dipukul sehingga menjadi gebu lebih kurang 5 min (pastikan adunan tidak mudah jatuh apabila diangkat dengan spatula)
- selepas itu kaupbalikkan 1/2 adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur
- kacau sehingga sebati
- lakukan sehingga habis
- tuangkan adunan ke dalam acuan chiffon kek yang bersaiz 18cm
- bakar pada suhu 175C selama 40-50 min atau sehingga masak
- keluarkan tin kek dari oven dan biarkan sejuk barulah dikeluarkan dari acuan
- potong dan hidangkan
note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu dan berongga
source: florence
0 comments:
Post a Comment