Pages

14 October 2009

Ayam malindo

Bahan-bahan:
10 keping ayam
2 biji buah tomato - dibelah 4
3 camca besar bawang goreng
2 batang serai - dititik
3 labu bawang besar - dihiris halus, digoreng dan dimesin kasar
3 keping asam keping
santan dari sebiji kelapa
segenggam daun ketumbar
10 biji badam yang telah digoreng
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
15 tangkai cili kering
4 camca besar kismis hitam
2 camca besar biji ketumbar
1 camca besar jintan manis
8 biji buah keras

bahan2 penumis:
1cm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

cara:
  • panaskan minyak dan tumiskan bahan2 penumis sehingga naik wangi
  • kemudian masukkan bahan2 kisar dan tumiskan sehingga garing
  • masukkan ayam lalu dikecutkan selama 10 min
  • setelah itu masukkan santan, asam keping dan serai
  • kacau rata
  • masaklah sehingga ayam empuk dan kuah pekat
  • setelah itu masukkan bawang besar yang telah dikisar dengan buah tomato
  • gaulkan sebati
  • tambahkan garam dan gula secukup rasa
  • sajikan bersama hirisan daun ketumbar dan badam

source: chef wan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin