10 keping ayam
2 biji buah tomato - dibelah 4
3 camca besar bawang goreng
2 batang serai - dititik
3 labu bawang besar - dihiris halus, digoreng dan dimesin kasar
3 keping asam keping
santan dari sebiji kelapa
segenggam daun ketumbar
10 biji badam yang telah digoreng
garam dan gula secukup rasa
bahan2 kisar:
15 tangkai cili kering
4 camca besar kismis hitam
2 camca besar biji ketumbar
1 camca besar jintan manis
8 biji buah keras
bahan2 penumis:
1cm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
cara:
- panaskan minyak dan tumiskan bahan2 penumis sehingga naik wangi
- kemudian masukkan bahan2 kisar dan tumiskan sehingga garing
- masukkan ayam lalu dikecutkan selama 10 min
- setelah itu masukkan santan, asam keping dan serai
- kacau rata
- masaklah sehingga ayam empuk dan kuah pekat
- setelah itu masukkan bawang besar yang telah dikisar dengan buah tomato
- gaulkan sebati
- tambahkan garam dan gula secukup rasa
- sajikan bersama hirisan daun ketumbar dan badam
source: chef wan
0 comments:
Post a Comment