500g mee kuning
500g tauge - dibuang ekor
Bahan2 kuah:
500g ubi keledek - direbus dan dikisar halus
250g tetel/daging lembu - dicuci bersih dan direbus hingga lembut
sedikit minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa secukupnya
Bahan2 kisar:
3 sudu makan taucho - cuci sedikit jika tidak mahu terlalu masin
4 sudu makan rempah kari daging
6 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
1 ibu jari lengkuas
2 ibu jari halia
2 batang serai
1 sudu besar udang geragau kering (kalau tiada boleh guna udang kering) - disangar
Bahan2 taburan:
telur rebus
tauhu goreng
limau kasturi
hirisan cili hijau
hirisan daun sup/bawang
bawang goreng
cara:
- panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar
- bila sudah berbau wangi, masukkan air rebusan dan tetel/daging lembu
- kemudian masukkan keledek, garam dan serbuk perasa secukupnya
- jika hendak manis, masukkan sedikit gula (lebih enak kalau menggunakan gula merah)
- bila kuah sudah mendidih padamkan api dapur
- celur mee dan taugeh, lalu toskan
- cara menghidang: masukkan mee dan tauge ke dalam mangkuk
- tuangkan kuahnya dan taburkan dengan bahan2 taburan
- hidangan ini elok dimakan semasa panas
source: k.rossya
1 comments:
replica bags turkey replica bags 168 mall 7a replica bags philippines
Post a Comment