1/2 kg ayam - dipotong kecil
garam
serbuk kunyit
1 sudu makan rempah kari ayam
1 labu bawang besar - dihiris bulat
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar madu
2 sudu besar gula merah
3 sudu besar tomato puree atau sos tomato
sedikit air - ini bergantung pada kepekatan atau kecairan kuah
bahan2 tumbuk:
3 ulas bawang putih
1 inci halia
cara:
- perapkan ayam dengan garam, serbuk kunyit, rempah kari dan bahan2 tumbuk lebih kurang 1/2 jam
- selepas itu ketuk2kan yang untuk asingkan dengan bahan rempah perapan dan ketepikan
- kemudian gorengkan ayam sehingga masak dan ketepikan
- panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu
- masukkan bahan rempah perapan tadi dan cili kisar
- tumiskan sehingga terbit minyak
- masukkan tomato puree/sos, madu, gula merah dan sedikit air
- kacaukan rata
- jika suka ayam lembut masukkan semasa kuah masih banyak
- jika suka yang garing tunggu sehingga kuah pekat barulah dimasukkan ayam goreng tadi
- kacau rata
- siap untuk dihidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain
source: k.lynn/ayu - frd
0 comments:
Post a Comment