Pages

27 October 2009

Ayam masak madu

Bahan-bahan:
1/2 kg ayam - dipotong kecil
garam
serbuk kunyit
1 sudu makan rempah kari ayam
1 labu bawang besar - dihiris bulat
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar madu
2 sudu besar gula merah
3 sudu besar tomato puree atau sos tomato
sedikit air - ini bergantung pada kepekatan atau kecairan kuah

bahan2 tumbuk:
3 ulas bawang putih
1 inci halia

cara:
  • perapkan ayam dengan garam, serbuk kunyit, rempah kari dan bahan2 tumbuk lebih kurang 1/2 jam
  • selepas itu ketuk2kan yang untuk asingkan dengan bahan rempah perapan dan ketepikan
  • kemudian gorengkan ayam sehingga masak dan ketepikan
  • panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu
  • masukkan bahan rempah perapan tadi dan cili kisar
  • tumiskan sehingga terbit minyak
  • masukkan tomato puree/sos, madu, gula merah dan sedikit air
  • kacaukan rata
  • jika suka ayam lembut masukkan semasa kuah masih banyak
  • jika suka yang garing tunggu sehingga kuah pekat barulah dimasukkan ayam goreng tadi
  • kacau rata
  • siap untuk dihidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain

source: k.lynn/ayu - frd

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin