1kg beras basmathi - cuci dan toskan (kalau boleh cukup sekadar dua bilasan saja supaya beras tidak pecah apabila dimasak nanti - petua dari chef wan)
1.5 liter air
500gm ayam - dipotong kecil
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah - dibelah 2 jangan putus
3 biji cili hijau - dibelah 2 jangan putus
1 pokok daun sup - dihiris halus
1 pokok daun ketumbar - dihiris halus
3 sudu besar minyak
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
bawang goreng secukupnya
gula dan garam secukup rasa
Bahan2 tumis:
5 biji bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 labu bawang besar - dimayang
3cm halia - dimayang
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
cara:
- bancuhkan serbuk jintan manis dan jintan putih dengan sedikit air. ketepikan
- panaskan minyak dan minyak sapi di dalam periuk
- tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi
- masukkan serbuk jintan yang telah dibancuh tadi dan kacau rata
- kemudian masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam secukup rasa
- kacau rata
- biarkan sehingga mendidih dan ayam empuk
- masukkan pula beras dan masaklah seperti menanak nasi biasa
- boleh dialihkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa
- apabila nasi sudah masak taburkan kedua2 daun, bawang goreng, kacang pease dan kismis
- tutup sebentar
- bila nasi agak kering gemburkan nasi dan bolehlah dihidangkan dengan dalca sayur, sambal merah, ayam tandoori, ayam masak merah dan sebagainya
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment