4 cawan basmathi
2 labu bawang besar - potong dadu kecil
2 keping dada ayam - dipotong kecil
1/4 cawan kacang badam
1/4 cawan kacang pistachios
secubit koma-koma (safron)
2 camt herba dill
2 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
150gm mentega
1/4 cawan minyak
air rebusan ayam secukupnya - untuk sukatan beras
garam secukup rasa
cara:
- panaskan minyak dan mentega
- layukan bawang besar dan kedua2 kacang
- masukkan daun bay, kulit kayu manis dan ayam
- kacaukan rata dan biarkan ayam masak
- setelah itu tuangkan air rebusan ayam
- masukkan herba dill, koma2 dan garam secukup rasa
- biarkan sehingga mendidih sebelum dimasukkan beras
- kacaukan rata
- boleh juga di alihkan ke dalam rice cooker
- masaklah seperti menanak nasi biasa
- hidangkan dengan ayam masak merah, rendang atau dalca
source: chef wan
0 comments:
Post a Comment