Pages

3 October 2009

Nasi pilaf istanbul

Bahan-bahan:
4 cawan basmathi
2 labu bawang besar - potong dadu kecil
2 keping dada ayam - dipotong kecil
1/4 cawan kacang badam
1/4 cawan kacang pistachios
secubit koma-koma (safron)
2 camt herba dill
2 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
150gm mentega
1/4 cawan minyak
air rebusan ayam secukupnya - untuk sukatan beras
garam secukup rasa

cara:
  • panaskan minyak dan mentega
  • layukan bawang besar dan kedua2 kacang
  • masukkan daun bay, kulit kayu manis dan ayam
  • kacaukan rata dan biarkan ayam masak
  • setelah itu tuangkan air rebusan ayam
  • masukkan herba dill, koma2 dan garam secukup rasa
  • biarkan sehingga mendidih sebelum dimasukkan beras
  • kacaukan rata
  • boleh juga di alihkan ke dalam rice cooker
  • masaklah seperti menanak nasi biasa
  • hidangkan dengan ayam masak merah, rendang atau dalca

source: chef wan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin