Pages

7 November 2009

Bun pandan resepi II

Bahan-bahan (lebih kurang 12 biji):
250gm tepung roti
50gm tepung gandum/kek
1 biji telur
140ml air suam
1 camt yis
2 camb gula pasir
2 camb marjerin/butter/unsalted butter
1/2 camt garam
1 camt pandan emulco atau beberapa titik pewarna hijau atau boleh dicampurkan kedua2nya
1 camt bread improver atau dough softener - optional

dessicated coconut secukupnya - untuk taburan
inti kaya pandan atau sekaya secukupnya - optional

cara:
  • masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam (ini bergantung pada jenis BM)
  • selepas siap keluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bentukkan menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
  • selepas itu bahagikan doh tadi kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 50gm
  • bentukkan setiap doh kecil tadi menjadi bentuk bola
  • ambil satu doh dan leperkan di atas tapak tangan
  • isikan 1/2 - 1 camt inti kaya dan tutupkan semula menjadi bulat (nak letak inti atau tidak bergantung pada selera masing2)
  • susunkan doh tadi di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • kemudian rehatkan doh tadi selama 45min ke 1 jam supaya ianya naik sekali lagi
  • kalau berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven tanpa perlu 'ON' kan oven
  • apitkan kiri/kanan atau atas/bawah loyang tadi dengan dua cawan air panas
  • selepas itu pancutkan permukaan doh tadi dengan air dan taburkan dengan dessicated coconut
  • bakar pada suhu 180C selama 20 min atau sehingga masak
  • keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
  • hidangkan

source: onigiri (telah diubah suai sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin