250gm tepung roti
50gm tepung gandum/kek
1 biji telur
140ml air suam
1 camt yis
2 camb gula pasir
2 camb marjerin/butter/unsalted butter
1/2 camt garam
1 camt pandan emulco atau beberapa titik pewarna hijau atau boleh dicampurkan kedua2nya
1 camt bread improver atau dough softener - optional
dessicated coconut secukupnya - untuk taburan
inti kaya pandan atau sekaya secukupnya - optional
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
- tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam (ini bergantung pada jenis BM)
- selepas siap keluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
- selepas itu bahagikan doh tadi kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 50gm
- bentukkan setiap doh kecil tadi menjadi bentuk bola
- ambil satu doh dan leperkan di atas tapak tangan
- isikan 1/2 - 1 camt inti kaya dan tutupkan semula menjadi bulat (nak letak inti atau tidak bergantung pada selera masing2)
- susunkan doh tadi di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- kemudian rehatkan doh tadi selama 45min ke 1 jam supaya ianya naik sekali lagi
- kalau berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven tanpa perlu 'ON' kan oven
- apitkan kiri/kanan atau atas/bawah loyang tadi dengan dua cawan air panas
- selepas itu pancutkan permukaan doh tadi dengan air dan taburkan dengan dessicated coconut
- bakar pada suhu 180C selama 20 min atau sehingga masak
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- hidangkan
source: onigiri (telah diubah suai sedikit)
0 comments:
Post a Comment