1kg daging
3 cawan santan - dari 1 biji kelapa
3 sudu besar kerisik
3 sudu besar rempah kerutup
2 sudu besar gula merah
1 inci kulit kayu manis
3 sudu besar minyak - untuk menumis
1/2 cawan air asam jawa
garam secukupnya
bahan2 kisar:
15 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia
3cm lengkuas
cara:
- daging dipotong dadu
- bancuh bahan2 kisar dengan rempah kerutup dan ketepikan
- panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis
- masukkan bahan2 rempah tadi dan kacau rata sehingga naik minyak dan wangi
- kemudian masukkan pula daging dan kacau rata
- masukkan santan, air asam jawa, gula merah dan garam secukup rasa
- masak dengan api sederhana panas sehingga daging empuk
- akhir sekali masukkan kerisik dan gaulkan rata
- renehkan sehingga kuah pekat dan padamkan api
- hidangkan dengan nasi dhall, nasi minyak atau nasi tomato
source: k.hanieliza
1 comments:
Post a Comment