1kg tulang
2 sudu besar minyak makan
3 sudu besar rempah sup/kurma - bancuh dengan sedikit air supaya dijadikan paste
4 biji ubi kentang - dibelah 4
1 batang karot - dipotong kecil atau bulat
1 pokok daun sup dan daun bawang - dihiris halus
1 batang serai - diketuk
2 biji buah tomato - dibelah 4
garam secukup rasa
bawang goreng - untuk taburan
air secukupnya
bahan2 tumbuk/kisar:
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia
1 sudu kecil lada hitam
bahan2 rempah tumis:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
cara:
- tulang dipotong kecil, basuh dah toskan
- panaskan minyak di dalam periuk
- tumiskan bahan2 tumbuk/kisar dan rempah tumis sehingga naik bau
- masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata
- rebuskan sehingga daging tulang betul2 lembut
- masukkan ubi kentang, karot, air dan garam
- biarkan sehingga mendidih
- renihkan sehingga ubi kentang dan karot lembut
- padamkan api dan masukkan buah tomato
- masukkan ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment