Pages

13 November 2009

Sup tulang ala mamak

Bahan-bahan:
1kg tulang
2 sudu besar minyak makan
3 sudu besar rempah sup/kurma - bancuh dengan sedikit air supaya dijadikan paste
4 biji ubi kentang - dibelah 4
1 batang karot - dipotong kecil atau bulat
1 pokok daun sup dan daun bawang - dihiris halus
1 batang serai - diketuk
2 biji buah tomato - dibelah 4
garam secukup rasa
bawang goreng - untuk taburan
air secukupnya

bahan2 tumbuk/kisar:
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia
1 sudu kecil lada hitam

bahan2 rempah tumis:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

cara:
  • tulang dipotong kecil, basuh dah toskan
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bahan2 tumbuk/kisar dan rempah tumis sehingga naik bau
  • masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata
  • rebuskan sehingga daging tulang betul2 lembut
  • masukkan ubi kentang, karot, air dan garam
  • biarkan sehingga mendidih
  • renihkan sehingga ubi kentang dan karot lembut
  • padamkan api dan masukkan buah tomato
  • masukkan ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin