Pages

10 November 2009

Steak daging india selatan

Bahan-bahan:
500gm daging lembu batang pinang - cuci bersih dan potong setebal 1cm
1 sudu teh lada hitam - dikisar kasar

3 sudu teh serbuk kari daging
2 sudu teh tomato puree
1 sudu makan kicap pekat
1/2 cawan air atau secukupnya
200gm ubi kentang - direbus dengan kulit sehingga empuk kemudian buang kulit dan potong 4 atau boleh juga digoreng
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 biji buah tomato - dibelah 4
beberapa tangkai daun ketumbar - dipotong kasar2
garam dan serbuk perasa (jika suka) secukupnya

Bahan2 kisar:
3 ulas bawang putih
1cm halia

cara:
  • gaul daging dengan bahan2 kisar, lada hitam kisar, serbuk kari, tomato puree dan kicap
  • gaul rata dan perap sekurang2nya 1/2 jam
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • masukkan daging yang sudah diperap tadi dan taburkan garam dan serbuk perasa secukupnya
  • tumis sehingga naik aroma rempahnya
  • garingkan sedikit baru dimasukkan air
  • kacau dan biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk
  • masukkan bawang besar, daun ketumbar dan gaul sehingga rata
  • bila dagingnya benar2 empuk, rempahnya sudah pekat dan sebati dengan dagingnya barulah dimasukkan ubi kentang, buah tomato dan kacau rata
  • matikan api
  • enak disajikan dengan roti prata, roti perancis, roti naan, nasi putih ataupun nasi minyak

source: paun asmah laili

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin