500gm daging lembu batang pinang - cuci bersih dan potong setebal 1cm
1 sudu teh lada hitam - dikisar kasar
3 sudu teh serbuk kari daging
2 sudu teh tomato puree
1 sudu makan kicap pekat
1/2 cawan air atau secukupnya
200gm ubi kentang - direbus dengan kulit sehingga empuk kemudian buang kulit dan potong 4 atau boleh juga digoreng
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 biji buah tomato - dibelah 4
beberapa tangkai daun ketumbar - dipotong kasar2
garam dan serbuk perasa (jika suka) secukupnya
Bahan2 kisar:
3 ulas bawang putih
1cm halia
cara:
- gaul daging dengan bahan2 kisar, lada hitam kisar, serbuk kari, tomato puree dan kicap
- gaul rata dan perap sekurang2nya 1/2 jam
- panaskan minyak di dalam kuali
- masukkan daging yang sudah diperap tadi dan taburkan garam dan serbuk perasa secukupnya
- tumis sehingga naik aroma rempahnya
- garingkan sedikit baru dimasukkan air
- kacau dan biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk
- masukkan bawang besar, daun ketumbar dan gaul sehingga rata
- bila dagingnya benar2 empuk, rempahnya sudah pekat dan sebati dengan dagingnya barulah dimasukkan ubi kentang, buah tomato dan kacau rata
- matikan api
- enak disajikan dengan roti prata, roti perancis, roti naan, nasi putih ataupun nasi minyak
source: paun asmah laili
0 comments:
Post a Comment