500gm daging lembu batang pinang - cuci bersih dan potong setebal 1cm
1 sudu teh lada hitam - dikisar kasar
3 sudu teh serbuk kari daging
2 sudu teh tomato puree
1 sudu makan kicap pekat
1/2 cawan air atau secukupnya
200gm ubi kentang - direbus dengan kulit sehingga empuk kemudian buang kulit dan potong 4 atau boleh juga digoreng
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 biji buah tomato - dibelah 4
beberapa tangkai daun ketumbar - dipotong kasar2
garam dan serbuk perasa (jika suka) secukupnya
Bahan2 kisar:
3 ulas bawang putih
1cm halia
cara:
- gaul daging dengan bahan2 kisar, lada hitam kisar, serbuk kari, tomato puree dan kicap
- gaul rata dan perap sekurang2nya 1/2 jam
- panaskan minyak di dalam kuali
- masukkan daging yang sudah diperap tadi dan taburkan garam dan serbuk perasa secukupnya
- tumis sehingga naik aroma rempahnya
- garingkan sedikit baru dimasukkan air
- kacau dan biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk
- masukkan bawang besar, daun ketumbar dan gaul sehingga rata
- bila dagingnya benar2 empuk, rempahnya sudah pekat dan sebati dengan dagingnya barulah dimasukkan ubi kentang, buah tomato dan kacau rata
- matikan api
- enak disajikan dengan roti prata, roti perancis, roti naan, nasi putih ataupun nasi minyak
source: paun asmah laili


1 comments:
wwwttt893ju
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Post a Comment