Pages

28 November 2009

Siakap kukus cili padi

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap seberat 1.5kg - dicuci bersih, gaul rata dengan sedikit garam dan jus lemon, toskan

Bahan2 digaul rata:
2 batang serai - ambil bahagian putihnya sahaja dan dihiris
4 helai daun limau purut - dihiris
2 batang karot - dihiris seperti batang mancis
50gm daun bawang - dihiris halus memanjang
3 biji cili merah - dibuang biji dan dihiris
50gm halia - dihiris
2 labu bawang besar - dihiris
50gm bawang putih - dicincang
50gm cili padi - dihiris
50gm cendawan shitake - dibelah 2

Bahan2 sos digaul rata:
1 sudu makan light soy sauce
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil black pepper sauce

1 sudu makan light soy sauce - untuk dilumurkan pada ikan
1 sudu makan sesame oil - untuk dilumurkan pada ikan

cara:
  • gaul rata serai, daun limau purut, karot, daun bawang, cili merah, halia dan bawang besar
  • ambil separuh bahagian dan aturkan di dasar pinggan kukusan
  • ikan dilumurkan dengan sedikit garam, jus lemon serta 1 sudu makan light soy sauce dan sesame oil
  • kemudian letakkan dengan mekas di atas timbunan bahan2 hirisan
  • taburkan lebihan bahan2 hirisan di atas ikan dengan rata
  • taburkan juga cili padi, bawang putih dan cendawan shitake
  • tuangkan pula sos di atas ikan sehingga rata
  • panaskan kukusan dan letakkan pinggan berisi ikan ke dalamnya
  • kukuskan sehingga masak
  • enak disaji panas2

source: puan asmah laili

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin