2 cawan beras basmati
3 sudu besar rempah beriani
500gm daging - potong kiub
200gm udang - optional
sayuran - optional
1 biji cili hijau atau capsicum hijau - dipotong kecil
1 biji buah tomato - potong 8
1 kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar minyak sapi
1 kiub perasa daging
bawang goreng secukupnya
cara:
- masak beras dan biarkan sejuk
- panaskan minyak sapi
- tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, rempah beriani dan sedikit air sehingga wangi
- kemudian masukkan kiub perasa daging dan kacau rata
- masukkan pula daging dan masak sehingga daging empuk
- tambahkan air jika terlalu kering
- setelah daging empuk masukkan nasi dan gaulkan sehingga sebati
- masukkan bahan2 lain dan kacaukan rata
- tambahkan garam jika perlu
- taburkan dengan bawang goreng
- angkat dan hidangkan
source: k.ida, 1001
0 comments:
Post a Comment