Pages

15 November 2009

Nasi goreng beriani resepi II

Bahan-bahan:
2 cawan beras basmati
3 sudu besar rempah beriani
500gm daging - potong kiub
200gm udang - optional
sayuran - optional
1 biji cili hijau atau capsicum hijau - dipotong kecil
1 biji buah tomato - potong 8
1 kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar minyak sapi
1 kiub perasa daging
bawang goreng secukupnya

cara:
  • masak beras dan biarkan sejuk
  • panaskan minyak sapi
  • tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, rempah beriani dan sedikit air sehingga wangi
  • kemudian masukkan kiub perasa daging dan kacau rata
  • masukkan pula daging dan masak sehingga daging empuk
  • tambahkan air jika terlalu kering
  • setelah daging empuk masukkan nasi dan gaulkan sehingga sebati
  • masukkan bahan2 lain dan kacaukan rata
  • tambahkan garam jika perlu
  • taburkan dengan bawang goreng
  • angkat dan hidangkan

source: k.ida, 1001

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin