1 ekor ayam - dipotong 4 atau 8
2 mangkuk santan - dari 1 biji kelapa
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng
bahan2 kisar:
15 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia
8 biji buah keras
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
2cm lengkuas
jika suka pedas boelh dimasukkan 3-4 tangkai cili padi
cara:
- ayam dibersihkan dan dilumurkan dengan sedikit garam
- panaskan minyak
- gorengkan ayam sehingga 3/4 masak dan ketepikan
- panaskan sedikit minyak di dalam periuk
- tumiskan bahan2 kisar sehingga garing dan pecah minyak
- kemudian masukkan santan, daun limau purut, daun salam, garam dan gula secukup rasa
- masak sehingga kuah menjadi agak pekat
- akhir sekali masukkan ayam dan masaklah sehingga ayam empuk
- angkat dan hidangkan dengan nasi putih
source: k.noormasri
0 comments:
Post a Comment