Bahan2 kisar A:
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10-12 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
2-3 batang serai
1 inci belacan - dibakar dahulu
Bahan2 kisar B:
1/4 cawan kacang tanah - digoreng
1/4 cawan bijan - digoreng
garam dan gula secukup rasa
Bahan2 kisar halus:
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
cara:
- satukan bahan2 kisar B, bahan2 kisar halus dengan bahan2 kisar A
- kacau sehingga rata
- panaskan sedikit minyak
- tumiskan bahan2 tadi sehingga garing dan wangi
- tambahkan garam dan gula secukup rasa
- angkat dan masaklah untuk kuah laksa
- boleh juga disimpan di dalam fridge sekiranya ingin menyimpan lama
source: dayang jack
0 comments:
Post a Comment