Pages

27 November 2009

Pes laksa sarawak resepi II

Bahan-bahan:
Bahan2 kisar A:
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10-12 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
2-3 batang serai
1 inci belacan - dibakar dahulu

Bahan2 kisar B:
1/4 cawan kacang tanah - digoreng
1/4 cawan bijan - digoreng

garam dan gula secukup rasa

Bahan2 kisar halus:
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

cara:
  • satukan bahan2 kisar B, bahan2 kisar halus dengan bahan2 kisar A
  • kacau sehingga rata
  • panaskan sedikit minyak
  • tumiskan bahan2 tadi sehingga garing dan wangi
  • tambahkan garam dan gula secukup rasa
  • angkat dan masaklah untuk kuah laksa
  • boleh juga disimpan di dalam fridge sekiranya ingin menyimpan lama

source: dayang jack

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin