2 biji buah mangga muda - sebesar saiz tapak tangan
15gm belacan - dibakar
2 biji bawang merah - dimayang halus
3 batang cili padi hijau - dicincang / dihiris halus
2 batang cili padi merah - dicincang / dihiris halus
2 camt sos ikan nampla
2 biji limau kasturi - ambil jusnya (boleh digantikan dengan limau nipis)
garam dan gula secukupnya
3 camb kacang yang telah ditumbuk kasar
cara:
- hancurkan belacan dengan menggunakan belakang garpu supaya hancur berderai dan ketepikan
- buah mangga dikupas kulit dan disagat memanjang dan ketepikan
- di dalam mangkuk yang besar satukan semua bahan kecuali kacang dan garam
- gaul perlahan2 sehingga sebati
- jika kurang masinnya bolehlah ditambahkan garam
- hidangkan di dalam mangkuk dan taburkan dengan kacang tumbuk
- sedap dimakan bersama2 nasi putih, kari ikan dan lauk pauk yang lain
source: k.nis
0 comments:
Post a Comment