1 kg beras basmathi - cuci bersih dan toskan
air mengikut paras beras dan lebihkan sedikit
1 cawan minyak sapi
1 sudu makan pes halia
1 sudu makan pes bawang putih
3 sudu makan pes bawang besar
1/2 cawan gajus - dikisar halus
2 sudu makan air mawar
1/2 tin susu cair (evoporated milk)
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 jari kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 labu bawang besar - dihiris
2 helai daun pandan - disimpul
1/2 cawan daun pudina - dihiris
garam secukup rasa
Bahan2 tabur:
1/2 cawan bawang goreng
1/4 cawan badam hiris - digoreng
1/4 cawan kismis - digoreng
cara:
- cairkan minyak sapi
- tumiskan hirisan bawang besar sehingga wangi
- masukkan daun pandan, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang
- tumis sehingga naik aromanya
- masukkan pula pes halia, pes bawang putih, pes bawang besar dan tumis lagi sehingga garing sedikit
- curahkan air, susu , air mawar, gajus kisar dan gaul rata
- tutup periuk dan biarkan ia mendidih
- masukkan garam secukup rasa
- kemudian masukkan pula beras (boleh juga di alihkan ke dalam rice cooker dan masak seperti menanak nasi biasa)
- setelah kering taburkan hirisan daun pudina, karihkan sedikit, tutup periuk dan biarkan sehingga nasinya masak
- semasa menghidang, taburkan bawang goreng, badam goreng dan kismis goreng
- enak dimakan dengan apa sahaja jenis lauk
source: puan asmah laili
0 comments:
Post a Comment