150gm pes laksa sarawak
1 paket bihun - direndam, cuci dan dicelur
200gm udang basah
200gm santan
2 keping tauhu - digoreng dan dihiris
100gm tauge - dicelur
3 keping dada ayam - direbus dan dicarik halus
1 1/2 liter air
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai - diketuk
1 helai daun limau purut
sedikit daun ketumbar/daun sup - diracik
4 biji limau kasturi - dibelah 2
2 biji telur - digoreng dan dihiris halus
garam dan gula secukup rasa
Bahan2 sambal:
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering - direndam
1/2 inci belacan
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
sedikit air asam jawa
cara:
- untuk membuat sambal: kisar bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering sehingga halus
- panaskan sedikit minyak
- tumiskan cili kisar sehingga pecah minyak
- kemudian masukkan bahan2 kisar dan kacau sehingga sebati
- masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
- angkat dan ketepikan
- untuk membuat kuah laksa: panaskan air sehingga mendidih
- masukkan udang (dengan kulit dan kepalanya) dan rebus sehingga masak
- kemudian keluarkan udang dan tapiskan air rebusan
- masukkan semula air rebusan ke dalam periuk dan masakkan semula
- masukkan pes laksa, cili kisar serta serai
- masak dengan menggunakan api yang kecil dan biarkan sehingga kuah mendidih
- masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa
- renihkan sebentar sehingga mendidih semula
- padamkan api
- cara menghidang: masukkan bihun, tauge, ayam, udang dan bahan2 lain ke dalam mangkuk
- tuangkan kuah, sambal dan hiaskan dengan daun ketumbar/sup dan perahkan limau
- enak dimakan ketika panas
source: dayang jack
2 comments:
Pucat je laksa ni? Sambal kne letak bwg putih ke? Mcm x sedap je
Bkn dh ada pes die x perlu tambah apa2 lg ke?
Post a Comment