Pages

17 November 2009

Steamed soft chocolate cake

Bahan-bahan:
95gm unsalted butter
110gm gula pasir
2 biji telur
75gm tepung kek
1/2 camt baking powder
1/4 camt soda bikarbonat
30gm serbuk koko
80gm susu sejat (evaporated milk) atau susu segar
2 1/2 camb horlicks
1/4 camt esen vanila
secubit garam

cara:
  • panaskan kukusan di atas dapur dengan api sederhana panas
  • griskan loyang berukuran 7" dan ketepikan
  • ayakkan serbuk koko dan ketepikan
  • kemudian ayakkan pula tepung, baking powder, soda bikarbonat dan ketepikan
  • bancuhkan susu, horlicks, esen vanila sehingga sebati dan ketepikan
  • pukul mentega, garam dan gula sehingga gebu dan kembang (pastikan apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi sehingga rata
  • selepas itu masukkan campuran tepung diselang-selikan dengan campuran bancuhan horlicks dan serbuk koko sebanyak tiga kali sambil dipukul sehingga rata tetapi jangan sampai overmix (tepung-bancuhan horlicks-serbuk koko)
  • tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan aluminium oil supaya air kukusan tidak jatuh ke atas kek
  • kukuskan selama 1 1/2 jam dengan api yang kuat sehingga masak
  • setelah masak keluarkan loyang dari kukusan dan biarkan sehingga sejuk
  • keluarkan dari loyang, potong dan hidangkan

note: lembut dan sedap

source: happy flour

2 comments:

indahhouse said...

salam kak noreen. nampak lembut kek tu. bila la saya nak beli serbuk coklat ni

noreen said...

salam indahhouse ala kalau tak ada serbuk koko boleh gunakan chocolate emulco

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin