Bahan2 A:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
garam secukup rasa
Bahan2 A kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan2 B:
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kerisik
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap masin
1/2 cawan susu cair/susu segar/santan
1 keping asam keping atau air asam jawa
1 helai daun pandan - disimpul
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
bahan2 B kisar:
5 biji bawang merah
1/2 labu bawang besar
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
cara:
- gaulkan ayam dengan bahan2 A dan bahan2 A kisar selama 1 jam
- kemudian gorengkan sehingga garing dan ketepikan
- panaskan kuali
- tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang, bahan2 kisar, cili kisar dan daun pandan sehingga wangi dan garing
- masukkan kerisik dan tumis lagi sehingga pecah minyak
- kemudian masukkan kedua kicap dan sedikit air
- kacau dan biarkan sehingga mendidih
- masukkan pula susu cair/susu segar/santan dan asam keping
- gaul rata
- selepas itu masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan sebati
- masukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu
- setelah kuahnya agak pekat atau kering bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih
source: dayang jack
0 comments:
Post a Comment