Pages

1 December 2009

Kek lapis kukus

Bahan-bahan:
10 biji telur
250gm tepung gandum atau 150gm tepung gandum + 100 biskut marie yg dikisar halus
100gm horlicks
500gm mentega
200gm gula kastor
5 sudu besar seri kaya
1/3 tin susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar pandan emulco
6 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar nescafe - dibancuh dengan 5 sudu besar air panas
1/2 sudu besar strawberry emulco - boleh ditambahkan sedikit pewarna merah jika suka

cara:
  • gris dan lapikkan loyang berukuran 8" x 8" dan taburkan dengan sedikit tepung
  • ketepikan
  • panaskan kukusan
  • pukulkan mentega dengan gula sehingga gebu dengan kelajuan yang tinggi
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi dengan kelajuan sederhana
  • selepas itu masukkan susu pekat dan pukul lagi
  • masukkan pula seri kaya dan pukul lagi sehingga rata
  • setelah itu masukkan horlicks dan pukul lagi
  • masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga rata
  • kemudian masukkan esen vanila dan pukul lagi
  • setelah itu bahagikan adunan kepada 4 bahagian tetapi lebihkan sedikit untuk lapisan pandan
  • setiap bahagian dicampurkan dengan pandan emulco, strawberry emulco, pes cokelat dan satu lagi biarkan kosong tanpa warna
  • mula2 tuangkan lapisan pandan terlebih dahulu kemudian kukus selama 5-8 min atau sehingga adunan tidak cair
  • pastikan penutup kukus di bungkus dengan aluminum foil supaya air kukusan tidak menitik di atas adunan
  • selepas itu letakkan pula adunan pes cokelat dan kukus lagi (pandan-cokelat-strawberry-plain)
  • pada lapisan yang terakhir iaitu lapisan pandan pastikan ianya di kukus selama 1 jam supaya kek betul2 masak
  • setelah masak keluarkan loyang dari kukus dan biarkan sejuk barulah dikeluarkan kek dari loyang
  • bolehlah dipotong dan dihidangkan

note: rasanya bakar lagi sedap dari kukus itu pendapat saya

source: dayang jack

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin