Pages

6 December 2009

Chocolate coffee cake

Bahan-bahan:
Bahan2 untuk streusel:
63gm tepung gandum
50gm gula perang (light brown sugar)
1/4 camt serbuk kulit kayu manis
45gm cold unsalted butter
70gm mini chocolate chips
secubit garam

Bahan2 untuk kek:
120gm tepung gandum
30gm tepung kek
30gm serbuk koko
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 camt baking powder
1/4 camt garam
65gm unsalted butter
100gm gula pasir
1 biji telur
1 biji telur kuning
160gm sour cream
1 camt esen vanila
1 camt esen chocolate - optional

cara:
  • griskan tin kek berukuran 4 segi 8"x 8" atau bulat 20"x 20" dan taburkan dengan sedikit tepung. ketepikan
  • untuk membuat streusel: gaulkan tepung, gula perang, garam dan serbuk kulit kayu manis sehingga sebati
  • kemudian masukkan unsalted butter yang telah dipotong kecil2 dan gaulkan dengan menggunakan jari sehingga menjadi serbuk roti
  • masukkan chocolate chips dan gaulkan rata
  • ketepikan
  • untuk membuat kek: ayakkan tepung gandum, tepung kek, serbuk koko, garam, baking powder dan soda bikarbonat dan ketepikan
  • di dalam mangkuk yang lain pukulkan mentega dan gula sehingga gebu dan kembang
  • kemudian masukkan telur, telur kuning dan pukul lagi sehingga sebati
  • masukkan pula esen vanila, esen chocolate dan pukul lagi
  • setelah itu masukkan pula campuran tepung berselang-seli dengan sour cream sebanyak 3 kali (tepung-sour cream-tepung-sour cream-tepung-sour cream) sambil dipukul dengan sehingga sebati
  • perlahankan kelajuan mixer dan pukul lagi adunan selama 2 min sehingga gebu
  • tuangkan ke dalam tin kek dan taburkan di atasnya dengan streusel
  • bakar pada suhu 180C selama 40-45 min atau sehingga masak dan permukaan atas keperangan
  • setelah masak keluarkan tin kek dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin dan potong
  • hidangkan sebagai sajian minuman petang

source: The Williams sonoma Collection

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin