Bahan2 untuk streusel:
63gm tepung gandum
50gm gula perang (light brown sugar)
1/4 camt serbuk kulit kayu manis
45gm cold unsalted butter
70gm mini chocolate chips
secubit garam
Bahan2 untuk kek:
120gm tepung gandum
30gm tepung kek
30gm serbuk koko
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 camt baking powder
1/4 camt garam
65gm unsalted butter
100gm gula pasir
1 biji telur
1 biji telur kuning
160gm sour cream
1 camt esen vanila
1 camt esen chocolate - optional
cara:
- griskan tin kek berukuran 4 segi 8"x 8" atau bulat 20"x 20" dan taburkan dengan sedikit tepung. ketepikan
- untuk membuat streusel: gaulkan tepung, gula perang, garam dan serbuk kulit kayu manis sehingga sebati
- kemudian masukkan unsalted butter yang telah dipotong kecil2 dan gaulkan dengan menggunakan jari sehingga menjadi serbuk roti
- masukkan chocolate chips dan gaulkan rata
- ketepikan
- untuk membuat kek: ayakkan tepung gandum, tepung kek, serbuk koko, garam, baking powder dan soda bikarbonat dan ketepikan
- di dalam mangkuk yang lain pukulkan mentega dan gula sehingga gebu dan kembang
- kemudian masukkan telur, telur kuning dan pukul lagi sehingga sebati
- masukkan pula esen vanila, esen chocolate dan pukul lagi
- setelah itu masukkan pula campuran tepung berselang-seli dengan sour cream sebanyak 3 kali (tepung-sour cream-tepung-sour cream-tepung-sour cream) sambil dipukul dengan sehingga sebati
- perlahankan kelajuan mixer dan pukul lagi adunan selama 2 min sehingga gebu
- tuangkan ke dalam tin kek dan taburkan di atasnya dengan streusel
- bakar pada suhu 180C selama 40-45 min atau sehingga masak dan permukaan atas keperangan
- setelah masak keluarkan tin kek dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin dan potong
- hidangkan sebagai sajian minuman petang
source: The Williams sonoma Collection
0 comments:
Post a Comment