Pages

12 December 2009

Pandan swiss roll bread

Bahan-bahan:
Bahan2 kek:
75gm tepung gandum - diayak
30gm gula kastor
40ml minyak
60ml susu segar
3 biji kuning telur
3 biji putih telur
sedikit garam
1 camt pandan emulco/paste
45gm gula kastor
kismis - optional

Bahan2 doh:
230gm tepung roti
50gm susu tepung
80ml susu segar
50gm gula pasir
1 biji telur
2 camt instant yeast
1 camt bread improver - optional
50gm mentega
1/2 camt garam

sedikit olive oil - untuk sapuan

cara:
  • untuk membuat kek: satukan tepung gandum, 30gm gula kastor, minyak dan susu segar di dalam mangkuk adunan
  • pukul sehingga sebati
  • kemudian masukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lagi sehingga sebati
  • ketepikan
  • di dalam mangkuk yang lain pukul putih telur dengan garam sehingga berbuih
  • masukkan 45gm gula kastor sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu (pastikan apabila adunan di angkat dengan spatula ianya tidak mudah jatuh)
  • kemudian kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur sehingga sebati
  • masukkan pandan emulco dan kacaukan adunan sehingga sebati
  • tuangkan ke dalam loyang berukuran 20x30cm yang telah digris dan dilapikkan dengan parchment paper
  • bakar pada suhu 180C selama 10 min
  • setelah masak keluarkan loyang dari oven dan biarkan sejuk barulah dipotong dua
  • ketepikan
  • untuk membuat roti: masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 bergantung pada jenis BM
  • setelah itu siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengelurkan angin
  • bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
  • kemudian bahagikan doh kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat 250gm dan bentukkan menjadi bulat
  • ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk rectangular (pastikan ukuran sama dengan kek)
  • selepas itu ambil satu keping kek tadi dan letakkan di atas doh yang telah dicanai
  • taburkan dengan kismis jika suka
  • gulungkan seperti swiss roll dan susunkan di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • ulangi proses ini dengan doh yang satu lagi
  • kemudian biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 min ke 1 jam
  • pada yang berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas di dalamnya
  • bakar pada suhu 160C selama 20-25 min atau sehingga masak dan keperangan
  • setelah masak keluarkan loyang dari oven dan sapukan permukaan roti dengan sedikit olive oil supaya permukaannya sentiasa lembut
  • biarkan sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

source: ayin yin (telah diubah sedikit)

1 comments:

Nieza said...

sedapnya tgk roti ni....nk cuba jugalah..minta izin copy resepi yer...tq :)

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin