1 ekor ikan kerisi/tenggiri
2 labu bawang besar - dihiris
air asam jawa secukupnya
3-4 cawan air
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional jika suka
1 ikat daun ketumbar - dihiris
2 biji buah tomato - dibelah 2 atau 4
sayur bendi/terung secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
2 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit
cara:
- panaskan minyak di dalam periuk
- tumiskan bawang besar hiris sehingga separuh layu
- masukkan bahan2 kisar dan tumis lagi sehingga garing dan naik bau
- bubuh sedikit air jika perlu lalu masukkan daun ketumbar
- kacau dan biarkan sebentar lebih kurang 1-2 min
- selepas itu masukkan air, ikan dan sayur bendi/terung
- biarkan sebentar
- kemudian barulah dimasukkan air asam jawa, serbuk perasa dan garam secukup rasa
- akhir sekali masukkan buah tomato
- kacau sebentar sebelum dipadamkan api
- hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain
source: bro rozzan


1 comments:
chhenchhu539lk
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Post a Comment