Pages

25 December 2009

Ikan masak benggali

Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerisi/tenggiri
2 labu bawang besar - dihiris
air asam jawa secukupnya
3-4 cawan air
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional jika suka
1 ikat daun ketumbar - dihiris
2 biji buah tomato - dibelah 2 atau 4
sayur bendi/terung secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
2 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit

cara:
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bawang besar hiris sehingga separuh layu
  • masukkan bahan2 kisar dan tumis lagi sehingga garing dan naik bau
  • bubuh sedikit air jika perlu lalu masukkan daun ketumbar
  • kacau dan biarkan sebentar lebih kurang 1-2 min
  • selepas itu masukkan air, ikan dan sayur bendi/terung
  • biarkan sebentar
  • kemudian barulah dimasukkan air asam jawa, serbuk perasa dan garam secukup rasa
  • akhir sekali masukkan buah tomato
  • kacau sebentar sebelum dipadamkan api
  • hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain

source: bro rozzan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin