1 ekor ikan kerisi/tenggiri
2 labu bawang besar - dihiris
air asam jawa secukupnya
3-4 cawan air
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional jika suka
1 ikat daun ketumbar - dihiris
2 biji buah tomato - dibelah 2 atau 4
sayur bendi/terung secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
2 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit
cara:
- panaskan minyak di dalam periuk
- tumiskan bawang besar hiris sehingga separuh layu
- masukkan bahan2 kisar dan tumis lagi sehingga garing dan naik bau
- bubuh sedikit air jika perlu lalu masukkan daun ketumbar
- kacau dan biarkan sebentar lebih kurang 1-2 min
- selepas itu masukkan air, ikan dan sayur bendi/terung
- biarkan sebentar
- kemudian barulah dimasukkan air asam jawa, serbuk perasa dan garam secukup rasa
- akhir sekali masukkan buah tomato
- kacau sebentar sebelum dipadamkan api
- hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain
source: bro rozzan
0 comments:
Post a Comment