Pages

19 December 2009

Pulut kuning

Bahan-bahan:
1kg beras pulut - dicuci dan toskan
3 keping asam keping/gelugur
3 sudu besar serbuk kunyit - bancuh dengan air dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut
3 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa

cara:
  • rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan serbuk kunyit selama beberapa jam
  • pastikan digaul sekali sekala untuk mendapatkan warna kuning yang sekata
  • selepas itu toskan beras pulut dan letakkan di dalam loyang
  • panaskan kukusan
  • masukkan loyang yang berisi beras pulut tadi dan kukuskan sehingga naik wap
  • kemudian keluarkan loyang dan masukkan beras pulut ke dalam mangkuk besar
  • tuangkan santan yang telah digaulkan dengan gula dan garam secukup rasa
  • gaul dan kacaukan rata santan dan pulut
  • masukkan semula ke dalam loyang tadi dan kukuskan semula sehingga naik wap selama lebih kurang 20-25 min
  • bila sudah masak padamkan api dapur
  • hidangkan dengan rendang atau gulai ayam atau daging

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin