1kg beras pulut - dicuci dan toskan
3 keping asam keping/gelugur
3 sudu besar serbuk kunyit - bancuh dengan air dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut
3 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
cara:
- rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan serbuk kunyit selama beberapa jam
- pastikan digaul sekali sekala untuk mendapatkan warna kuning yang sekata
- selepas itu toskan beras pulut dan letakkan di dalam loyang
- panaskan kukusan
- masukkan loyang yang berisi beras pulut tadi dan kukuskan sehingga naik wap
- kemudian keluarkan loyang dan masukkan beras pulut ke dalam mangkuk besar
- tuangkan santan yang telah digaulkan dengan gula dan garam secukup rasa
- gaul dan kacaukan rata santan dan pulut
- masukkan semula ke dalam loyang tadi dan kukuskan semula sehingga naik wap selama lebih kurang 20-25 min
- bila sudah masak padamkan api dapur
- hidangkan dengan rendang atau gulai ayam atau daging
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment