Pages

3 December 2009

Ayam kacang peas

Bahan-bahan:
500gm ayam - dipotong kecil
1 tin kacang peas atau yang frozen
3 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 inci halia - dihiris
2 ulas bawang putih - dicincang
3 biji cili merah - dihiris
sedikit daun sup - dicincang
garam dan gula secukup rasa
minyak

cara:
  • panaskan minyak
  • tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi
  • masukkan ayam (seelok2nya ditutup kuali supaya cepat masak)
  • kemudian masukkan kedua2 sos dan kacau rata
  • selepas itu masukkan kacang peas, cili merah, bawang besar dan kacau rata
  • masukkan garan dan gula secukup rasa
  • taburkan daun sup dan padamkan api
  • angkat dan hidangkan dengan roti bakar atau garlic bread atau nasi

source: k.hanieliza

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin