Pages

28 December 2009

Coffee buns

Bahan-bahan (11 biji bergantung pada saiz):
190gm tepung roti
50gm gula pasir
1/2 camt garam
2 camt yis
1/2 camt bread improver
1 biji kuning telur
50gm susu segar
60gm water roux starter - lihat resepi disini
30gm mentega
12gm instant coffee - dibancuhkan dengan sedikit air ataupun digantikan dengan 1 camt coffee emulco atau boleh gunakan capuccino paste ikut selera masing2

sedikit olive oil

cara:
  • masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM
  • keluarkan doh dari BM dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
  • selepas itu potongkan doh tadi dengan setiap satu seberat 35gm dan bentukkan menjadi bulat yang kecil
  • susunkan doh2 kecil tadi ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  • pada yang berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas
  • proses ini penting untuk penaikan doh yang cepat
  • selepas itu bakar pada suhu 180C selama 20-25 min atau sehingga masak dan keperangan
  • keluarkan loyang dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil ke atas permukaan roti tadi supaya ianya sentiasa kekal lembut

source: ayin yin (cara telah diubah mengikut cara saya sendiri)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin