450gm mentega
1 tin kecil (397gm) susu pekat manis (condensed milk)
250gm cream cheese
10 biji telur
150gm gula halus
200gm tepung hongkong/kek
1 sudu besar ovalette
100gm horlicks
120gm preserved mango (manga kering dipotong kecil2 dan digaulkan dengan mango puree supaya lembut)
2 sudu besar mango puree
sedikit mango esen
cara:
- griskan loyang 4 segi berukuran 9"x9" dan lapikkan dengan kertas minyak
- taburkan dengan sedikit tepung dan ratakan
- ketepikan
- pukul mentega, susu pekat dan cream cheese sehingga putih dan gebu
- ketepikan
- di dalam mangkuk yang lain pukul gula, telur, tepung, horlick dan ovalette sehingga kembang dan pekat
- kemudian satukan kedua2 adunan ini dan kacaukan sebati dengan menggunakan spatula
- bahagikan adunan kepada dua bahagian
- satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan pewarna oren/kuning, esen mango, mango puree dan kacaukan sebati
- bakar lapisan pertama dengan meletakkan 4 sudu besar adunan warna kuning dengan sudu 180-200C (grill mode) selama 5 min
- setelah masak keluarkan loyang dan tekan2kan kek dengan menggunakan belakang sudu supaya mengeluarkan angin
- sebelum di letakkan adunan warna asal pastikan adunan dikacau dahulu supaya sekata
- taburkan preserved mango dan bakar lagi
- lakukan sehingga habis kedua2 adunan digunakan
- pada lapisan terakhir tukarkan grill mode kepada baking mode pada suhu 180C dan bakar selama 10-12 min atau sehingga masak
- cara ini untuk memastikan kek tahan lama
- setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah keluarkan kek dari loyang dan potong
source: bro rozzan
0 comments:
Post a Comment