450gm mentega
1 tin kecil (397gm) susu pekat manis (condensed milk)
250gm cream cheese
10 biji telur
150gm gula halus
200gm tepung hongkong/kek
1 sudu besar ovalette
100gm horlicks
120gm preserved mango (manga kering dipotong kecil2 dan digaulkan dengan mango puree supaya lembut)
2 sudu besar mango puree
sedikit mango esen
cara:
- griskan loyang 4 segi berukuran 9"x9" dan lapikkan dengan kertas minyak
- taburkan dengan sedikit tepung dan ratakan
- ketepikan
- pukul mentega, susu pekat dan cream cheese sehingga putih dan gebu
- ketepikan
- di dalam mangkuk yang lain pukul gula, telur, tepung, horlick dan ovalette sehingga kembang dan pekat
- kemudian satukan kedua2 adunan ini dan kacaukan sebati dengan menggunakan spatula
- bahagikan adunan kepada dua bahagian
- satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan pewarna oren/kuning, esen mango, mango puree dan kacaukan sebati
- bakar lapisan pertama dengan meletakkan 4 sudu besar adunan warna kuning dengan sudu 180-200C (grill mode) selama 5 min
- setelah masak keluarkan loyang dan tekan2kan kek dengan menggunakan belakang sudu supaya mengeluarkan angin
- sebelum di letakkan adunan warna asal pastikan adunan dikacau dahulu supaya sekata
- taburkan preserved mango dan bakar lagi
- lakukan sehingga habis kedua2 adunan digunakan
- pada lapisan terakhir tukarkan grill mode kepada baking mode pada suhu 180C dan bakar selama 10-12 min atau sehingga masak
- cara ini untuk memastikan kek tahan lama
- setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah keluarkan kek dari loyang dan potong
source: bro rozzan


1 comments:
geeshhou7883
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
Post a Comment