2 cawan (450gm) basmathi - cuci dan toskan
140gm mentega
1 labu bawang besar - dicincang
1/2 cawan gajus
2 helas fresh bay leaves - kalau susah dapat boleh juga gunakan dried bay leaves
1 batang serai - diketuk
2 helas daun parsley - dicincang/hiris
parutan kulit lemon dari 2 biji lemon
2 1/2 cawan (560ml) stok ayam (chicken stock)
2 sudu besar chicken stock granules
4 sudu besar golden raisins
1 camt garam
1/2 cawan mint leaves - cincang
1 sudu besar jus lemon
cara:
- panaskan mentega di dalam periuk tahan panas
- tumiskan bawang besar, gajus, bay leaves, serai dan daun parsley sehingga wangi dan garing
- masukkan beras, parutan lemon dan kacaukan sehingga rata
- kemudian masukkan stok ayam, chicken stock granules, raisins dan garam
- kacaukan rata dan biarkan sehingga mendidih
- boleh tambahkan air jika kurang
- selepas itu masukkan mint leaves dan jus lemon
- kacau rata
- tutupkan periuk dan masak di dalam oven pada suhu 180C selama 20 min (masak cara ini akan membuatkan nasi bertambah lembut dan ringan)
- boleh juga ubahkan nasi ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa
- hidangkan dengan ayam masak merah, rendang dan lauk pauk yang lain
source: chef wan
0 comments:
Post a Comment