Pages

13 December 2009

Lemon and mint pilaf rice

Bahan-bahan (untuk 4 orang):
2 cawan (450gm) basmathi - cuci dan toskan
140gm mentega
1 labu bawang besar - dicincang
1/2 cawan gajus
2 helas fresh bay leaves - kalau susah dapat boleh juga gunakan dried bay leaves
1 batang serai - diketuk
2 helas daun parsley - dicincang/hiris
parutan kulit lemon dari 2 biji lemon
2 1/2 cawan (560ml) stok ayam (chicken stock)
2 sudu besar chicken stock granules
4 sudu besar golden raisins
1 camt garam
1/2 cawan mint leaves - cincang
1 sudu besar jus lemon

cara:
  • panaskan mentega di dalam periuk tahan panas
  • tumiskan bawang besar, gajus, bay leaves, serai dan daun parsley sehingga wangi dan garing
  • masukkan beras, parutan lemon dan kacaukan sehingga rata
  • kemudian masukkan stok ayam, chicken stock granules, raisins dan garam
  • kacaukan rata dan biarkan sehingga mendidih
  • boleh tambahkan air jika kurang
  • selepas itu masukkan mint leaves dan jus lemon
  • kacau rata
  • tutupkan periuk dan masak di dalam oven pada suhu 180C selama 20 min (masak cara ini akan membuatkan nasi bertambah lembut dan ringan)
  • boleh juga ubahkan nasi ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa
  • hidangkan dengan ayam masak merah, rendang dan lauk pauk yang lain

source: chef wan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin