2 cawan (450gm) basmathi - cuci dan toskan
140gm mentega
1 labu bawang besar - dicincang
1/2 cawan gajus
2 helas fresh bay leaves - kalau susah dapat boleh juga gunakan dried bay leaves
1 batang serai - diketuk
2 helas daun parsley - dicincang/hiris
parutan kulit lemon dari 2 biji lemon
2 1/2 cawan (560ml) stok ayam (chicken stock)
2 sudu besar chicken stock granules
4 sudu besar golden raisins
1 camt garam
1/2 cawan mint leaves - cincang
1 sudu besar jus lemon
cara:
- panaskan mentega di dalam periuk tahan panas
- tumiskan bawang besar, gajus, bay leaves, serai dan daun parsley sehingga wangi dan garing
- masukkan beras, parutan lemon dan kacaukan sehingga rata
- kemudian masukkan stok ayam, chicken stock granules, raisins dan garam
- kacaukan rata dan biarkan sehingga mendidih
- boleh tambahkan air jika kurang
- selepas itu masukkan mint leaves dan jus lemon
- kacau rata
- tutupkan periuk dan masak di dalam oven pada suhu 180C selama 20 min (masak cara ini akan membuatkan nasi bertambah lembut dan ringan)
- boleh juga ubahkan nasi ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa
- hidangkan dengan ayam masak merah, rendang dan lauk pauk yang lain
source: chef wan


1 comments:
jiitoon29k
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
Post a Comment