Pages

7 December 2009

Rendang ayam kurma

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
1 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1/3 cawan kerisik
1/2 cawan buah kurma - dihiris
1 helai daun kunyit - dihiris
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
5 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kurma

cara:
  • masukkan ayam dan bahan2 kisar di dalam kuali
  • masakkan dengan api sederhana panas supaya ayam sedikit kecut dan separuh masak selama 20 min
  • kemudian masukkan santan, asam keping, kerisik, buah kurma, garam dan gula secukup rasa
  • kacau sehingga sebati dan biarkan sehingga ayam empuk
  • apabila kuah sudah agak pekat taburkan daun kunyit
  • gaulkan rata
  • padamkan api dan angkat
  • hidangkan dengan nasi putih

source: k.ida, 1001

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin