1 ekor ayam - dipotong kecil
1 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1/3 cawan kerisik
1/2 cawan buah kurma - dihiris
1 helai daun kunyit - dihiris
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa
bahan2 kisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
5 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kurma
cara:
- masukkan ayam dan bahan2 kisar di dalam kuali
- masakkan dengan api sederhana panas supaya ayam sedikit kecut dan separuh masak selama 20 min
- kemudian masukkan santan, asam keping, kerisik, buah kurma, garam dan gula secukup rasa
- kacau sehingga sebati dan biarkan sehingga ayam empuk
- apabila kuah sudah agak pekat taburkan daun kunyit
- gaulkan rata
- padamkan api dan angkat
- hidangkan dengan nasi putih
source: k.ida, 1001
0 comments:
Post a Comment