Pages

28 December 2009

Water roux starter

Bahan-bahan:
50gm tepung gandum
250ml air

cara:
  • satukan semua bahan di dalam mangkuk tahan panas
  • masak di atas api sederhana panas selama 2-3 min sehingga timbul buih2 kecil dan tidak berbentil2 (masak seperti masak kanji)
  • selepas itu pastikan adunan dikacau sentiasa sehingga buih2 tu hilang
  • padamkan api dan tuangkan adunan ke dalam mangkuk
  • tutupkan dengan cling film dan pastikan ianya cecah ke atas permukaan adunan supaya mengelakkan adunan cepat kering (lihat gambar)
  • setelah sejuk bolehlah disimpan di dalam fridge dan tahan selama 3 hari
  • apabila hendak menggunakannya keluarkan dari fridge dan biarkan pada suhu bilik

note: Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. By using this starter it will make bread stays fresh and soft without using bread improver

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..

Biasa Water roux starter ni guna untuk apa ya..?

noreen said...

Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. and penggunaannya to make bread that stays fresh and soft without using bread improver so kiranya untuk pengganti bread improver kalau tak ada. tapi roti akan sentiasa lembut after 2-3 days

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin