Bahan2 lapisan bawah:
1 3/4 cawan tepung kacang hijau
1 1/2 cawan gula pasir
3 1/2 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1 sudu teh air mawar
3 biji telur - dipukul sedikit
secubit garam
Bahan2 lapisan atas:
6 biji telur - dipukul sedikit
2 1/2 cawan santan pekat - dari 1 1/2 biji kelapa
1 1/2 cawan gula pasir - boleh dikurangkan jika tak mau terlalu manis
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar air mawar
1/2 sudu teh garam
cara:
- lapisan bawah: gaulkan semua bahan atau boleh juga dikisar sehingga sebati dan tapiskan
- kemudian masak di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sedikit
- tuangkan ke dalam loyang bulat berukuran 26cm yang telah disapukan dengan sedikit minyak
- kukuskan selama 1/2 jam (pastikan penutup kukus dibalut dengan aluminium foil atau kain supaya air kukusan tidak jatuh di atas kuih)
- lapisan atas: gaulkan semua bahan atau boleh juga dikisar sehingga sebati dan tapiskan
- kemudian masak di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sedikit
- tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan kukuskan lagi selama 40-45 min
- setelah masak keluarkan loyang dari kukus dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
source: bro rozzan


1 comments:
chhenchhu539lk
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Post a Comment