Bahan2 lapisan bawah:
1 3/4 cawan tepung kacang hijau
1 1/2 cawan gula pasir
3 1/2 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1 sudu teh air mawar
3 biji telur - dipukul sedikit
secubit garam
Bahan2 lapisan atas:
6 biji telur - dipukul sedikit
2 1/2 cawan santan pekat - dari 1 1/2 biji kelapa
1 1/2 cawan gula pasir - boleh dikurangkan jika tak mau terlalu manis
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar air mawar
1/2 sudu teh garam
cara:
- lapisan bawah: gaulkan semua bahan atau boleh juga dikisar sehingga sebati dan tapiskan
- kemudian masak di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sedikit
- tuangkan ke dalam loyang bulat berukuran 26cm yang telah disapukan dengan sedikit minyak
- kukuskan selama 1/2 jam (pastikan penutup kukus dibalut dengan aluminium foil atau kain supaya air kukusan tidak jatuh di atas kuih)
- lapisan atas: gaulkan semua bahan atau boleh juga dikisar sehingga sebati dan tapiskan
- kemudian masak di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sedikit
- tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan kukuskan lagi selama 40-45 min
- setelah masak keluarkan loyang dari kukus dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
source: bro rozzan
0 comments:
Post a Comment