Pages

16 December 2009

Ayam panggang satay

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil atau boleh juga digunakan chicken leg

Bahan2 kisar:
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah/putih
2 sudu makan madu
2 sudu makan gula perang
1 sudu makan minyak masak
garam secukupnya

cara:
  • kisarkan dulu ketumbar, jintan putih dan jintan manis dengan menggunakan coffee grinder (boleh juga ditumbuk halus dahulu)
  • kemudian barulah disatukan dengan bahan2 yang lain dan kisar (tak perlu letak air) lagi sehingga halus (saya menggunakan kenwood electric chopper, kalau tiada boleh ditambah sedikit air)
  • perapkan ayam dengan bahan2 kisar tadi selama beberapa jam atau semalaman
  • bakar pada suhu 1800-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 30-45min atau sehingga masak
  • sapukan rempah yang berlebihan ke atas ayam setiap 20 min
  • sedia dihidangkan dengan kuah kacang atau boleh diratah begitu saja

source: hana

6 comments:

frida[norm] said...

owhh noreen, look so yummm!

Sue @ Nenie said...

Wahhh..Sedappp..Look yummy

blogresipi.com said...

So tempting la... :)

noreen said...

frida - thanks

noreen said...

sue - mmg sodap pun tak rugi mencuba

noreen said...

blogresepi - mmg pun

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin