2 ekor ayam (spring chicken) - cuci bersih
Bahan2 kisar:
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 1/2 sudu teh serbuk jintan halus
2 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/4 inci lengkuas
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 sudu besar air limau kasturi (kalau susah dapat boleh digantikan dengan limau nipis/lemon)
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar gula merah
3 sudu besar madu
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional jika suka
cara:
- lumurkan ayam dengan bahan2 kisar
- kemudian perapkan ayam selama 30 min atau semalaman supaya rempahnya akan lebih sebati dengan ayam (masukkan semua ke dalam freezer bag)
- aturkan ayam di atas loyang dan letakkan sedikit mentega di atas ayam tadi supaya bila dibakar rasanya lebih sedap
- bakar pada suhu 180C selama 30 min atau sehingga ayam masak
- angkat dan hidangkan
source: Diana
1 comments:
Salam
Post a Comment