Pages

26 December 2009

Ayam bakar madu resepi II

Bahan-bahan:
2 ekor ayam (spring chicken) - cuci bersih

Bahan2 kisar:
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 1/2 sudu teh serbuk jintan halus
2 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/4 inci lengkuas
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 sudu besar air limau kasturi (kalau susah dapat boleh digantikan dengan limau nipis/lemon)
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar gula merah
3 sudu besar madu
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional jika suka

cara:
  • lumurkan ayam dengan bahan2 kisar
  • kemudian perapkan ayam selama 30 min atau semalaman supaya rempahnya akan lebih sebati dengan ayam (masukkan semua ke dalam freezer bag)
  • aturkan ayam di atas loyang dan letakkan sedikit mentega di atas ayam tadi supaya bila dibakar rasanya lebih sedap
  • bakar pada suhu 180C selama 30 min atau sehingga ayam masak
  • angkat dan hidangkan

source: Diana

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin