Bahan2 kek:
75gm tepung gandum - diayak
30gm gula kastor
40ml minyak
60ml susu segar
3 biji kuning telur
3 biji putih telur
sedikit garam
1 camt pandan emulco/paste
45gm gula kastor
kismis - optional
Bahan2 doh:
230gm tepung roti
50gm susu tepung
80ml susu segar
50gm gula pasir
1 biji telur
2 camt instant yeast
1 camt bread improver - optional
50gm mentega
1/2 camt garam
sedikit olive oil - untuk sapuan
cara:
- untuk membuat kek: satukan tepung gandum, 30gm gula kastor, minyak dan susu segar di dalam mangkuk adunan
- pukul sehingga sebati
- kemudian masukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lagi sehingga sebati
- ketepikan
- di dalam mangkuk yang lain pukul putih telur dengan garam sehingga berbuih
- masukkan 45gm gula kastor sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu (pastikan apabila adunan di angkat dengan spatula ianya tidak mudah jatuh)
- kemudian kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur sehingga sebati
- masukkan pandan emulco dan kacaukan adunan sehingga sebati
- tuangkan ke dalam loyang berukuran 20x30cm yang telah digris dan dilapikkan dengan parchment paper
- bakar pada suhu 180C selama 10 min
- setelah masak keluarkan loyang dari oven dan biarkan sejuk barulah dipotong dua
- ketepikan
- untuk membuat roti: masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
- tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 bergantung pada jenis BM
- setelah itu siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengelurkan angin
- bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
- kemudian bahagikan doh kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat 250gm dan bentukkan menjadi bulat
- ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk rectangular (pastikan ukuran sama dengan kek)
- selepas itu ambil satu keping kek tadi dan letakkan di atas doh yang telah dicanai
- taburkan dengan kismis jika suka
- gulungkan seperti swiss roll dan susunkan di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- ulangi proses ini dengan doh yang satu lagi
- kemudian biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 min ke 1 jam
- pada yang berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas di dalamnya
- bakar pada suhu 160C selama 20-25 min atau sehingga masak dan keperangan
- setelah masak keluarkan loyang dari oven dan sapukan permukaan roti dengan sedikit olive oil supaya permukaannya sentiasa lembut
- biarkan sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
source: ayin yin (telah diubah sedikit)
1 comments:
sedapnya tgk roti ni....nk cuba jugalah..minta izin copy resepi yer...tq :)
Post a Comment