250gm telur - lebih kurang 5 biji saiz sederhana
120gm gula kastor
1 camt ovalette
125 gm tepung gandum
1/2 camt esen vanila
60gm mentega cair
Sedikit pewarna hijau epal
1 camt pandan emulco / pandan paste
Bahan2 aising mentega:
230 g gula aising - diayak
130gm mentega tanpa garam (unsalted butter)
cara:
- griskan loyang rectangular dan lapikkan dengan kertas minyak
- pukul semua bahan kecuali pewarna hijau dan pandan emulco sehingga gebu dan kembang
- kemudian masukkan pewarna hijau dan pandan emulco
- kacaukan sehingga sebati
- tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan
- bakar pada suhu 180C selama 15min atau sehingga masak dan keperangan
- setelah masak keluarkan loyang dari oven dan terbalikkan ke atas kertas minyak yang lain
- biarkan sehingga sejuk dan barulah disapukan dengan aising mentega
- gulungkan dengan kemas seperti swiss roll
- setelah itu simpankan ke dalam fridge selama beberapa jam supaya aising mentega melekat elok dan gulungan kek menjadi cantik
- potong dan hidangkan
- untuk membuat aising mentega: pukul kedua2 bahan sehingga kembang dan gebu
- simpankan sekejap ke dalam fridge sementara menunggu kek siap
source: vrie's, myr
2 comments:
Salam Noreen,
Cantik & gebusss jeeee keknya.Wanginya sampai ke sini...
kalau camni cancel lah gi bakery, datang sini je ambik seketoi dua
salam sue - thanks mmg gebus pun kek tu laei pun senang nak buat
Post a Comment